Fundatia Terre des hommes – Elvetia acorda finantari de 400.000 RON comunitatilor din judetele Dolj, Gorj si Olt pentru a scoate din cercul vulnerabilitatii un numar de 3.000 copii aflati in situatii de risc.
Pana pe 22 mai, organizatiile non-guvernamentale, institutiile locale și grupurile informale pot depune proiecte pentru prima runda de finantari, in valoare de 5.860 lei/proiect.
Conform vechiului principiu ca “e nevoie de tot satul pentru a creste un copil”, Fundatia Terre des hommes (Tdh) sustine initiativele locale din regiunea Olteniei ce pot conduce la prevenirea abuzului, exploatarii, neglijarii și traficului copiilor, ori separarii acestora de familie. In 2016 Tdh va aloca 7 granturi, fiecare in cuantum de 5.860 lei/proiect, urmand ca alte 68 granturi sa fie acordate in perioada 2017-2018.
Pentru același scop, in perioada 2013-2015, Tdh a acordat finantari de peste 434.650 lei, sustinand implementarea a 122 proiecte. Ca urmare, mai mult de 4.797 copii din medii defavorizate si-au completat educatia participand la activitati extra-scolare, au fost imputerniciti sa participe la luarea deciziilor si au beneficiat de acces la servicii medicale de calitate.
Prin relansarea programului de granturi – intitulat “Self Help Grants” sau “granturi de auto-ajutorare” – Tdh isi continua preocuparea pentru bunastarea copiilor si incurajeaza identificarea unor solutii locale, elaborate impreuna cu “tot satul”, care sa genereze schimbari pozitive in viata a peste 3000 copii pe parcursul urmatorilor trei ani.
In valoare totala de 400.000 lei, programul de granturi va fi distribuit in trei etape (2016, 2017 si 2018) pentru un numar total de 75 proiecte. Similar editiilor precente, Tdh va finanta doar acele propuneri de proiecte ce se dovedesc a fi asumate de comunitate, prin mobilizarea Consiliilor Comunitare Consultative sau a membrilor Grupurilor de Actiune Locala.
Aplicantii eligibili sunt institutiile publice, organizatiile sau grupurile informale din judetele Dolj, Gorj si Olt, recunoscute de Serviciile Publice de Asistenta Sociala si de catre Consiliile Consultative Comunitare ca activand in beneficiul copiilor aflati in nevoie.
Initiativele propuse pot viza: realizarea unei diagnoze a nevoilor copiilor de la nivel local, organizarea unor sesiuni de formare si informare pentru copii/tineri, implementarea de programe (consiliere psihologica si/sau terapie, educatie parentala, activitati after-school, educatie non-formala), sprijinirea mentinerii legaturii dintre copii si parintii lor plecati in strainatate, etc. (A.D.).